Milliárdos károkat okoztak a múlt heti viharok
2020. február 10., hétfő
Csaknem tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a múlt heti viharok miatt, a társaságok úgy kalkulálnak, hogy a következő hetekben akár az egymilliárd forintot is elérheti a kifizetések összege.
 
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tájékoztatása szerint a lakossági bejelentések mellett jelentős számban és nagyobb kárösszeget megjelölve érkeztek ipari létesítmények, illetve középületek megrongálódásáról szóló értesítések is.

Az évnek ebben a részében a kárbejelentések száma és a várható kárösszeg is szokatlanul nagynak számít

- jelezte a Mabisz. Mivel a következő napokban is nagy erejű szélviharokra lehet számítani az ország több térségében, így a február biztosítási szempontból várhatóan felzárkózik majd a hagyományos május-augusztusi viharszezon által okozott károkhoz - tette hozzá a szövetség.
 
Az elmúlt tíz évben a nyári időszakban összesen 1,25 millió káresetet regisztráltak a biztosítók, több mint 86 milliárd forint értékben. A tavalyi május-augusztusi viharmérleg körülbelül 4,1 milliárd forintnyi kifizetéssel zárult csaknem százezer, egyéni és társasházak részéről érkezett bejelentés nyomán. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás miatt az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.
 
A biztosítók arra kérik az ügyfeleket, hogy a viharok által okozott károk keletkezése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket. A kárszemléig - amelyet a társaságok a bejelentést követően néhány napon belül igyekeznek elvégezni - csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzék el, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképfelvételeket. A kisebb összegű lezárt károk esetén számíthatnak arra, hogy a kifizetések napokon belül megtörténnek.
 
A Mabisz arra is felhívta a figyelmet, minden nagyobb lakáskorszerűsítés után célszerű felülvizsgálni a biztosítást, hogy a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra vagy az ingóságok pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén.
 
A több mint négymillió hazai lakóingatlan 72-73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. A piacon erős a verseny, tizenkét társaság kínálja több tucat lakástermékét, amelyek közül az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért is elérhetőek - közölte a biztosítók szövetsége.

Forrás: infostart.hu


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft